Темида

40 000 лева плаща застрахователна компания на пострадал при катастрофа

Смолянският окръжен съд постанови Застрахователно дружество „Булинс“ да плати 40 000 лева на мъж от Мадан, станал жертва на катастрофа. Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване.

Три години след жестока катастрофа в квартал Батанци 46-годишният маданчанин спечели делото, водено срещу застрахователя за причинените му неимуществени вреди след челен удар между два автомобила.

Катастрофата стана на 12 май 2015 година. По обяд малко след кръстовище на главния път се удрят челно „Фолксваген Венто“ и „БМВ“. Виновникът 43-годишният М. М. от Мадан се движел с „Фолксваген“-а в посока кв. Батанци. Пострадалият намалил скоростта, видял движещата се много бързо кола по средата на пътното платно, побързал да навлезе в дясната лента, за да може „Фолксваген“-ът да мине зад него, но на около 40 метра колата започнала да навлиза в лявата лента. Последвал челен удар и завъртане на автомобилите. По данни на автотехническата експертиза виновната кола се е движела с 82-83 км/час, скоростта на „БМВ“-то е била 56-57 км/час. От удара пострадали трима мъже. Двама от тях в „БМВ“-то – шофьорът и негов приятел, както и водачът на „Фолксваген Венто“. В най-тежко състояние бил 46-годишният Ф.И.

Пострадалият е приет по спешност в смолянската болница със счупен таз. Извършена му е операция. Поради тежестта на увреждането се наложила повторна операция, при която били установени скъсани мускули в лявата част на таза и разкъсване на ставната капсула.

Прекарал 32 дни в болница, а 8 месеца се възстановявал в къщи. Движел се трудно, не можел сам да се обслужва, изпитвал силни болки. Не бил в състояние да ходи и стои прав по-дълго, без помощта на бастун. Налагало се често да извършва медицински и рехабилитационни процедури. Продължителните болки и дискомфорт се отразили неблагоприятно върху психическото и емоционално състояние на ищеца. Периодът на трайно и болезнено възстановяване довел до непривични за него депресивни и страхови състояния. Преживяната травма и последствията от нея щели да останат трайно в живота му и да предизвикват негативни мисли и страхове, като участник в движението и водач на МПС, пише мъжът в исковата си молба.

През октомври 2016 г. Районният съд в Мадан осъди на пробация виновникът за катастрофата. М.М. бе лишен и от право да управлява моторно превозно средство за срок от една година.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close