НА ФОКУС

34.5 милиона лева за пътища, ВиК и улици ще получат от МРРБ общините в Смолянско

Общините в Смолянско ще получат 34.5 милиона лева за общински пътища, улици и ВиК – инфраструктура от Министерството на регионалното развитие, съобщи депутатът от „Демократична България“ Зарко Маринов. И десетте общини в областта получават финансиране по новия Фонд за общинско развитие и сближаване, създаден от МРРБ. Най-много средства получава Смолян – 8,5 милиона лева за водопроводи в селата Момчиловци и Гела, над 5 милиона лева получава община Доспат – за пътя БарутинЧавдар и подмяна на водопровод в Доспат, по 3.5 млн. лв. се отпускат на общините Неделино и Девин – за пътя Неделино – Крайна, и за вътрешна и външна водопроводна мрежа в с. Брезе. С 3.1 млн. Община Борино ще рехабилитира пътя за село Буйново, други 3.2 млн. са за водоснабдяване и канализация на Златоград. На Община Рудозем се отпускат 2.7 млн. лева за водопроводната мрежа на село Чепинци. Община Мадан ще ремонтира улици в село Върбина с 1 млн. лв., а Община Чепеларе получава един милион за водопровод в село Богутево.

Общините в България ще получат общо 827 милиона лева от Министерството на регионалното развитие за 297 проекта за пътища, улици и ВиК-инфраструктура. 438.5 милиона от тях са за общински пътища, над 272 милиона – за ВиК-инфраструктура, над – 116 милиона за улици.

Всички общини, а не само избрани от „джипката“, получават финансиране – прозрачно и по ясни критерии на база кандидатстване, коментира Маринов. Отдавам дължимото на министър Гроздан Караджов, който постави като свой приоритет подпомагането на общините и периферните региони, и пред когото настоявах нееднократно в Регионалната комисия да се ускори създаването на Фонда за общинско развитие и сближаване (ФОРС), добавя той в публикацията си във Фейсбук.

Депутатът припомня, че Фондът за общините в МРРБ е бил заложен в коалиционното споразумение на четворната коалиция по негово предложение, и е бил създаден в първите два месеца на управлението на кабинета Петков. Още тогава общините са били поканени да кандидатстват. Според вицепремиера Гроздан Караджов от местните администрации са били изпратени над 2000 искания за над 5 милиарда лева

Спазени са критериите проектите да обхванат максимален брой общини и население, както и да имат годна проектна и техническа документация, включително валидно разрешение за строеж.

„Вярвам, че следващите правителства ще осигурят приемственост на нашата политика за целево финансиране на общините на конкурентен принцип по обективни критерии. Това е първа стъпка към финансова децентрализация на българските общини. Прекратихме практиката да се раздават средства с ПМС без критерии или по политически пристрастия. Работихме в тясно сътрудничество с експертите от НСРОБ и се надявам това да е модел за политика към местната власт и занапред“, коментира вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов.

Зарко Маринов припомни, че последното финансиране на общински проекти извън бюджетите им е от края на 2020 година. Тогава правителството на Бойко Борисов с решение на Министерския съвет предостави допълнителни трансфери по бюджетите на местните власти в страната 264,1 млн. лв. – от „излишъка“, както се изрази тогава бившият премиер. 23,3 млн. лева получиха 7 общини в Смолянско, а за три общини – Девин, Мадан и Борино, нямаше и стотинка.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close