Темида

3 000 лева глоба за БТК, оставила няколко дни без телефони родопско село

Солена глоба ще плаща Българската телекомуникационна компания (БТК) за спиране на телефонните услуги в банското село Треве. През лятото Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) наказа телекома с 5 000 лева. От дружеството обаче обжалваха санкцията пред Смолянския районен съд, който в последствие я намали на 3 000 лв.

Жалбата до КРС е подадена от възрастен мъж от банското село Треве. През миналата зима Мехмед Ч. дълго време чакал да чуе сигналът на телефона, който така и не идвал. В същото положение били и неговите съселяни, повечето от тях възрастни и болни хора. В последствие се оказало, че причината за аварията е кражба на магистрален кабел, извършена на 28 януари т.г., а повредата била констатирана чак на 13-тия работен ден.

Според българското законодателство задължение на БТК е да осигури на крайните потребители 24 часа на денонощие и 7 дни в седмицата възможности за приемане и осъществяване на национални и международни повиквания. За нарушаване на разпоредбите санкциите за юридически лица са от 500 до 5 000 лв.

Районния съд излезе със становище, че наложената максимална санкция е завишена. Председателят на инстанцията Петър Маргаритов посочва в решението си, че в случая става въпрос за нарушение, извършено в зимен период и в планински район. Заради смекчаващи вината обстоятелства глобата бе намалена.

От делото става ясно, че срещу БТК за период от 2013-2018 г. са издадени 13 наказателни постановления.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване в Административния съд в Смолян.

Елена Павлова

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
Back to top button
Close
Close
Close