Инциденти

25 пожара за месец в Смолянско

През месец август 2019 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 66 произшествия. 25 са възникналите пожари, като от тях 10 са с нанесени щети и един пострадал гражданин, на който е оказана първа медицинска помощ. Унищожени са 620 кв.м. покривна конструкция, 160 кв.м. разгърната площ сгради, около 400 кв.м. опушени стени, мебели, бяла- черна и компютърна техника, фураж. Засегнато е и домашно имущество на две домакинства. Опожарена е 55 дка иглолистна гора и 16 дка лесонепригодни площи. Три от пожарите са причинени от късо съединение в електрическа инсталация, два – от неправилно ползване на нагревателни уреди, 2 – в следствие на небрежност при боравене с открит огън, един – от природни явления, един – от детска игра и за един пожар причините са в процес на установяване.

През август огнеборците са извършили 30 пъти оказване на техническа помощ, едно дежурство с пожарна техника, 6 случая на оказване на помощ на други РСПБЗН, един битов инцидент, едни лъжлив сигнали за тревога. Регистриран е и едни случай на оказване помощ на пострадали граждани, един случая на оказване на помощ при издирване или спасяване и два случая на съдействие при възникнали пътно-транспортни произшествия.

Най-много произшествия са станали на територията на община Смолян – 24, а най-малко в Пампорово – 3.

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Смолян апелира за стриктно спазване правилата за пожарна безопасност. Забранено е паленето на стърнища, суха трева и слама по слоговете и крайпътни ивици и други площи със суха растителност, намиращи на разстояние 100 м от горския фонд. Забранено е хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при преминаване през горски насаждения, както и на стъклени бутилки. Да не се извършват ремонт на автомобили и транспортна техника в съседство с горските територии и да не се допуска буксуване на автомобили по горските пътища.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close