НОВИНИ

24 деца са отличени в областния кръг на конкурса „С очите си видях беда“

На 27.04..2022 г. се проведе областният етап на Международния конкурс за детска рисунка  „С очите си видях бедата”, организиран от РД “Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян в партньорство с Регионалния инспекторат по образованието – Смолян. В 20-тото поредно издание се включиха 111 рисунки, участвали в общинските етапи на конкурса от всички учебни заведения в Смолянска област.

Творбата на Сузана Огнянова

Задача на конкурса е децата и учениците да пресъздадат със средствата на изобразителното изкуство познанията си за бедствията в световен мащаб, способите за защита и самозащита. Основна цел е да се предизвика интерес у тях към професията на пожарникаря и спасителя, желание за участие в доброволческа дейност и загриженост за опазване на околната среда.

По регламент конкурсът се провежда в три категории и три възрастови групи, деца и ученици от 7 до 18 годишна възраст. Сформираната комисия с представители от РДПБЗН Смолян, РУО на МОН гр. Смолян и Художествена галерия гр. Смолян  разгледа, оцени и класира творбите.Отличените рисунки на областния етап ще участват във финалния кръг, който се провежда през месец юни в град София.

Творбата на Злати Стайков

В първата категория – деца и ученици от всички образователни училища и центровете за подкрепа на личностно развитие в системата на предучилищното и  училищно образование победител във възрастова група – от 7 до 10 години, е Божидара Герзилова на 9 години, СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Смолян. Във втората възрастова група от 11 до 13 години първото място е за Злати Стайков на 13 години, СУ „Васил Дечев” – Чепеларе. 15-годишната Сузана Огнянова е победител в третата група до 18 години.

Рисунката на Божидара Герзилова

Във втората категория – деца и ученици от профилирани паралелки, училища и школи по изобразително изкуство, при най-малките от 7 до 10 г. е Александра Бунарева, на 10 години, Школа по изобразително изкуство при НЧ „Иван Вазов-1999“, гр. Мадан. Във втората група – от 11 до 13 години първа е Рая Коджахристова – 12 години, Школа по изобразително изкуство при НЧ „Иван Вазов-1999“, гр. Мадан. В третата група първа е 14-годишната Ивалина Атанасова.

Творбата на Николай Чанчев

В третата категория – деца и ученици от училища  за деца със специални потребности и домове за  деца в неравностойно положение победители са 8-годишната Айлин Кехайова – ДЦДМУ, гр. Доспат, Лорена Хаджиева – 11 години, ДЦДМУ, гр. Доспат и Николай Чанчев – 14 години, ЦОП Доспат.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Браво на всички деца! Допусната е грешка при публикуването на творбите- рисунката с изсечената гора е на Александра Бунарева от гр. Мадан!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close