ГОРЕЩА ТЕМА

2,3 % от тестваните 350 души в Смолянска област имат антитела за COVID-19

От 350 изследвани 8 са положителни на имуноглобулини G, което прави 2,3%. Това съобщи днес на брифинг директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева във връзка с проведения масов скрининг с бързи тестове в Смолянска област. От община Смолян петима са позитивни, от общините Чепеларе, Златоград и Борино – по един. Анализът на резултатите показва, че е еднаква честотата по пол на хората с установени антитела.

„По-често са се срещали с вируса хората в активна и над тази възраст. 37,5% са изкарали инфекцията без оплаквания, което потвърждава твърденията за безсимптомно протичане. Всички позитивни на възраст над 60 години са имали симптоми, т.е. възможно е възрастните да боледуват по-тежко. По-чести са леките форми на инфекцията – лекувани в дома. 25% от болните са лекувани в лечебни заведения за болнична медицинска помощ. Съобщените различни симптоми като повишена температура, затруднено дишане, болки в мускулите и ставите, хрема, кашлица, обрив, диария, променено обоняние и вкус, корелират по вид и честота тези в съобщените научни публикации“, обобщи д-р Кубатева. Тя посочи още, че по-висока с над 1% е честотата на носителите на антитела на COVID-19 в Смолянска област от тези в Пловдивска област, вероятно поради по-ранното развитие на епидемичния процес в нашата област.

Изследването бе извършено в периода 15 юни – 6 юли. Направени са бързи тестове за антитела на 350 жители на област Смолян, разпределени в три възрастови групи: от 0 до 17 години – 50 човека; от 18 до 59 години – 182-ма; и над 60 години – 118. Бройката е определена от Отдел „Статистически изследвания“ – Смолян, на база относителния дял от общия брой население. Общопрактикуващи лекари от 43 практики в десетте общини са взели проби – венозна кръв от пациенти, на случаен принцип. При проучването са използвани методите на статистическа анкета и имунохроматографски анализ за откриване на имуноглобулини G и M (IgG и IgМ) в човешки серум.

Наличието на антитела при откритите позитивни с бързи тестове ще бъдат проследени през октомври.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close