ИнцидентиТемида

224 000 лева плаща „Горубсо Златоград“ на близките на загинал миньор

224 264,24 лева ще плаща „Горубсо Златоград“ на близките на загинал миньор. След като през декември м.г. Смолянският районен съд присъди крупната сума Окръжният съд потвърди разпореждане, с което са издадени шест изпълнителни листа срещу минно-добивното дружество. Обезщетение за смъртта на Хайри Дурев ще получат родителите му, съпругата и двете му дъщери, както и петгодишната му внучка, чиято майка се самоуби миналото лято в Рудозем.

Трагедията в семейството е огромна. На 10 август 2015 г. около 23,50 часа в рудник “Ерма река” край село Ерма река, участък “Южна Петровица”, Хайри Дурев е затиснат от рудничен локомотив. Машината е била в неработен режим и в момента на инцидента не се е управлявала от машинист. Бил е ударен от локомотива, пробутан, след като друга двойка машинисти са предприели маневра на празни вагони. Починал е от тежка гръдно-коремна и тазова травма с разкъсване на множество органи.

Първоначално пострадалият миньор е бил транспортиран за медицинска помощ до болницата в Златоград, а по-късно за спешна операция до лечебно заведение в Кърджали. Разследването по досъдебното производство е започнало на 12 август 2015 г. след като Окръжна прокуратура – Смолян, е уведомена за настъпилата смърт. По-късно експертите установяват, че има 30 процента съпричиняване от страна на миньора, който не е взел нужните мерки за собствената си безопасност.

46-годишният Хайри Дурев е с 18 години стаж в рудника. Има три дъщери. Двете са омъжени, а третата е първокласничка. Още преди да излезе решението на Районния съд 20-годишната Юксела слага край на живота си. Младата жена полетя от осмия етаж на блок в Рудозем и загина на място. Тя остави сираче дъщеря на 4 години, която бе конституирана като ищец по делото.

Същия ден 20-годишната Юксела, заедно с майка си Юлка и сестра си Севин, били извикани при следовател, който да им разясни правата им на пострадали. Причината е, че досъдебното производство за смъртта на баща им е на приключване и ще трябва да им предявят материалите по делото.

След срещата с разследващите те отишли в Елховец, където живее бащата на Юлка. По-късно Юксела се прибира в жилището в Рудозем и посред нощ слага край на живота си от терасата на апартамента, който закупили с полученото обезщетение от „Горубсо Златоград” за смъртта на баща им.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close