Вяра и традиции

380 000 лева са нужни за възстановяване на Старото училище в Устово

Църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Устово стартира инициатива за събиране на средства за възстановяване на Старото училище в квартала. Само преди седмица с водосвет започна полагането на основите на новата църковна сграда.

„Необходимите средства за възстановяване на Старото училище са около 380 хил. лева. Това дело би се осъществило само с общи усилия и само ако всички се включим в него“, посочи отец Васил Маджаров.

Църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ е построена през далечната 1836 г. Тя приютявала и утешавала близо два века хората в района и е станала причина през 1862 г. за съграждане в двора й на Първото Класно Училище в Средните Родопи, за да утоли жаждата за просвета през Възраждането.

За известен период сградата на Училището е отчуждена от църквата, но през 2000 г. тя отново възстановява собствеността върху полусрутеното по това време Старо Училище. След събарянето му зейва страшна яма в непосредствена близост до храма.

Идеята на Църковното настоятелство е да възстанови в оригиналния вид и  традиционно предназначение този духовно-просветен център, който преди векове предците ни са построили и завещали, а не да остане само в снимките и спомените от миналото.

В сградата са предвидени търговски помещения, класни стаи за различните дейности на Неделното училище, библиотека с читалня, музей, магерница с трапезария и жилищна част.

От 6 години към църквата е разкрито Неделно училище по вероучение, църковно пеене, творческо писане и рисуване. До момента заниманията се провеждат в притвора на храма дори и през зимния сезон, а детският църковен хор, единствен в областта, репетира в чужда сграда.

За всички постъпили суми ще бъдат издавани надлежни документи и направените разходи от тях.

Молим за Вашата подкрепа в предстоящото благородно дело ЗА ПОЛЗУ РОДУ!

Бог да благослови Вас, семействата и делата Ви!

Средствата ще се набират по сметката на Църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“:

Банка ДСК, IBAN. BG 56 STSA 93 0000 22 43 87 71

Основание: За Старото Училище

Advertisement
Back to top button
Close
Close