Вяра и традицииНА ФОКУС

21-годишният Андрей извади кръста от река Бяла в квартал Устово

 

21-годишният Андрей Стоянов извади кръста от ледените води на река Бяла в смолянския квартал Устово. Въпреки студа 20 младежи от сдружение „Родопски хайдути“, облечени в бели ризи и потури, опасани с червени пояси, се хвърлиха в реката в надпревара да хванат Божието разпятие под звуците на гайди и тъпани. Кръстът бе хвърлен от отец Димитър Одаджиев и буйната река веднага го повлече, но той бързо бе намерен.

Андрей е на 21 години, от квартал Устово. За четвърти път участва в надпреварата за кръста на Йордановден. „Емоцията е голяма и българското го има”, каза след излизане от реката Андрей. Младежът пожела здраве, щастие, късмет на всички.

По традиция жителите на квартала се събраха на моста на река Бяла в очакване на ритуала. Литийното шествие започна от двете църкви в квартала – „Успение на Пресвета Богородица“ и „Свети Николай Чудотворец“. С портрета на Христо Ботев, по случай 173 години от рождението му, младежите от „Родопски хайдути” поведоха единия лъч на шествието, което тръгна от Хаджичоневата къща.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close