Темида

21-годишен младеж е първият в Смолянско, осъден за нарушаване на карантината

Севдалин Костадинов от Смолян стана първият, който бе осъден за нарушаване на карантината в Смолянска област. 21-годишният младеж подписа споразумение с прокуратурата, което днес Смолянският районен съд одобри. Младият мъж ще трябва да изтърпи наказание от седем месеца пробация. Глоба не му бе наложена. „Момчето не работи и няма дори къде да живее. Законът предвижда в такива случаи да не се налага глоба“, посочи председателят на съда Петър Маргаритов.

Севдалин е сирак. Преди няколко години починала майка му, а след нея и баща му Валентин, който години наред буташе по улиците в Смолян, в студ и пек, инвалидната количка със съпругата си.
Младият мъж стана известен с това, че три пъти в рамките на няколко дни бе хващан в нарушаваше на карантината. Прибрал се от Швеция на 13 април т. г. и веднага е поставен под карантина за 14-дни – до 26 април включително. Севдалин посочил, че адресът Севдалин му е ул. „Наталия“ 19 в Смолян. След справка се оказало, че апартаментът е общински и никой от семейството му не живее там. Властите направили неуспешен опит да го настанят при сестра му в село Петково, а след това при роднини в рудоземското село Елховец, но те не го искали. Накрая негов чичо в село Боево склонил да го приюти. Вечерта на 21 април обаче Севдалин се напил. Към 23,00 часа двамата се скарали и младежът решил да си отмъсти. Счупил му телевизора, взел му два мобилни телефона и 6 200 шведски крони (на стойност 1 500 лв. – б.а.). На следващия ден 53-годишният чичо подал жалба в полицията. Към 00,05 часа в сряда Севдалин е заловен да се вози в „Опел Астра“ със софийнска регистрация.

Накрая бил закаран в село Турян, но и там излизал навън. Полицаи го спипали да се разхожда из селото на 23 април.

Младежът е бил тестван за коронавирус, пробата му е отрицателна. Въпреки това според приетия закон за извънредното положение Севдалин е трябвало да бъде задължително под 14-дневна карантина.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close