Темида

200 000 лева ще плаща застрахователна компания на бизнесмен, останал инвалид при катастрофа

200 000 лева обезщетение ще трябва да плати ЗАД „ОЗК – Застраховане“ на бизнесмена Асен Асенов, който пострада тежко при катастрофа. Искът на смолянчанина е за причинени имуществени и неимуществени вреди. Асенов поска 160 000 лв. за болките и страданията, които е преживял и продължава да изпитва, както и 41 000 лв., платени за лечение, закупуване на медицински изделия и др. консумативи.

Делото тръгна в Смолянския окръжен съд няколко месеца, след като младата шофьорка, причинила мелето, бе осъдена условно.

Катастрофата стана на 6 февруари 2018 г., до портала на склада на Асенов, на новата част на обходния път. С 93 км/час се движел лекият автомобил „Фолксваген Поло“, управляван от 21-годишната Вилизара К. при разрешени 50 км/час. Момичето било само в колата, която е собственост на сестра й. Малко след разклона за „Ариете“, заради високата скорост, тя изгубила контрол, набила спирачки и колелата блокирали. Автомобилът първоначално тръгнал към мантинелата, разделяща двете посоки на обхода, а след това към склада на Асенов. В това време той бил до бордюра, за да се качи в паркирания на тротоара джип „Тойота Ланд Крузер“. Чул страшен шум и видял „Фолксваген“-ът да лети към него. Последвал удар в тялото на 49-годишния смолянчанин, който бил притиснат към предната шофьорска врата.
Пострадалият Асен Асенов веднага е транспортиран в смолянската болница в тежко състояние. От удара е ампутиран левия крак, под коляното, има и счупване на десния. Няколко дни лекарите от Отделението по анестезия и интензивно лечение се бореха за живота му.

От ЗАД „ОЗК – Застраховане“ оспориха исковата молба с мотив, че пътният инцидент не е настъпил по изключителна вина на младата шофьорка. Според юристите на компанията вина за получените увреждания има и пострадалият, който паркирал своя автомобил неправилно на тротоара, предназначен за преминаване на пешеходци, и в нарушение на правилата се е движил по пътната лента, предназначена за МПС. Смолянският окръжен съд обаче отхвърли възраженията и осъди дружеството да плати обезщетението в пълен размер, както и лихви и разноските по делото.

Съдебният акт не е окончателен и подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

Елена Павлова

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
Back to top button
Close
Close
Close