НА ФОКУСТемида

20 години затвор за Венелин, убил по особено мъчителен начин смолянчанина Георги Гривнев

„Съжалявам за постъпката си. Ако мога – бих го върнал. Моля само да не ми дадете доживотна присъда“. Тези думи каза 26-годишният Венелин Трампов преди Окръжният съд да го признае за виновен в убийството на Георги Гривнев, извършено по особено мъчителен за жертвата начин. Делото срещу Трампов и помагача му – 25-годишният Марин Терзийски, приключи във вторник след продължило повече от 8 часа заседание.

Венелин Трампов бе осъден на 20 години затвор при първоначален строг режим, а Марин Терзийски получи 5 години реална присъда.

Двамата мъже бяха доведен в съда с белезници

В дългата си сърцераздирателна реч пред петчленния съдебен състав Венелин Трампов разказа как е бил тормозен от жертвата си, с която били заедно в Затворническото общежитие в Герзовица. „Имал съм си проблеми с него. Излагаше ме с ориентацията си, а не исках семейството ми да разбере за отношенията ни. Правеше ми постоянно скандали, ревнуваше много. Налагаше ми сексуален тормоз, след като прекратих връзката си с него“, нареждаше Трампов, като почти след всяко изречение натъртваше, че не е планувал нищо предварително.

Венелин разказа с подробности за нощта на убийството. „Посегнах с едната ръка, с другата го притиснах. Когато разбрах, че е мъртъв изпаднах в шок“, призна си 26-годишният смолянчанин. Датата е 28 март 2019 г., а мястото – ул.  „Полковник Петър Дървингов“ (под главната ул. „Невястата“ над военните блокове – б.а.), в ливада срещу дървопреработващия цех. След убийството Венелин взел якето, телефона и портфейла на Гривнев. Обадил се на приятеля си Марин, който пристигнал на помощ.

„Видях трупа на Георги и се уплаших много. За първи път виждам труп. Гледах в една точка“, разказа Марин.

Георги Гривнев е убит в тази ливада, до дървото вдясно

И двамата подсъдими подробно разказаха как са свили на фльонга в одеяло тялото на убития Георги. Обадили се на „Такси 1“ за кола, а на шофьора обяснили, че то е багажа им и поискали да ги откара към село Турян, където уж имали вила. Таксито ги оставила на разклона за Турян. Двамата пренесли трупа в местността Пещерска бърчина. Съблекли дрехите на Гривнев, които по-късно изхвърлили в дере, и се прибрали в къщата на Трампов. Три дни поливали убийството, а на четвъртия заминали за Пловдив, където бяха арестувани заради извършени по-рано грабежи.

„И аз помагах за пренасяне на вързопа до багажника на таксито и после да го свалим. Не предполагах, че това е труп“, призна таксиметровият шофьор, повикан от Венелин и Марин след убийството. „Карах „Шкода Фабия“ и на 29 март бях нощна смяна на стоянката на Автогарата. След полунощ излезе поръчка. Отидох на адреса – на завоя след военните блокове на Каптажа. Почаках 5 минути преди да се появят клиентите. Пристигнаха с багаж – нещо подобно на сак или мешка. Казаха, че искат да ги оставя на разклона за селата Пещера и Турян“, посочи в показанията си мъжът. Дори и след излизане на новината за намерения полуразложен труп на Гривнев, той не предполагал, че е бил въвлечен в укриването на труп на убит. Разбрал от полицаите, които го потърсили в средата на април.

Убитият Георги Гривнев

Тялото на Георги Гривнев бе открито на 15 април 2019 г. от брат и сестра, излезли в гората за гъби. „Беше на 10 метра от пътя. Там видях два боси крака. Помислих, че е изхвърлен манекен от някой магазин. Когато се вгледах обаче, видях, че пръстите са гъбясали“, разказа жената. Тя веднага намерила брат си и той подал сигнал на 112.

Жертвата – Георги Тодоров Гривнев с прякор Бански, има множество присъди за кражби и измами. Роден е в Пловдив и осиновен от смолянчани. Майка му и баща му били възрастни хора и отдавна са починали. Започнал престъпната си дейност през 1994 година. Специализирал се е в кражби.

Венелин Трампов също е с множество присъди, в това число и за опит за убийство със сода каустик. Стана известен през 2016 г., когато ограби хранителен магазин в Смолян с качулка на главата, въоръжен с газов пистолет.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close