Темида

2 250 лева плаща шофьор, прегазил кончета на пътя Смолян – Мадан

Шофьор от Смолян бе осъден да плати 2 250 лева за прегазени кончета на главния път за Мадан. Делото бе образувано от собствениците на животните, които безпризорно се лутали в района на село Влахово. Въпреки че трите коня излезли внезапно на пътя, магистратите решиха, че 42-годишният Кубрат Сандов е шофирал с несъобразена скорост и е причинил смъртта им.

Тежкият пътен инцидент стана  на 11 декември 2014 г. рано сутринта. Сандов шофирал в посока Мадан, когато върху колата му връхлитат трите коня. Мъжът се отърва с леки наранявания, но автомобилът му бе смачкан до неузнаваемост.

Съдебно-техническата експертиза излиза със становище, че животните са излезли внезапно на пътното платно, на такова разстояние от автомобила, че водачът не е имал възможност да избегне удара. От удара колата „Фолксваген Пасат“ комби е изпотрошена отпред. Таванът й е повдигнат, счупено е предното стъкло, което е влязло навътре към купето. Два от конете паднали мъртви на асфалта. Едната от кобилите, политайки встрани от пътя, пред лекия автомобил е повлякла и конче, което паднало в дере от около 10 метра височина. Заради получените травми то бе умъртвено от ветеринар.

Конете изскочили внезапно и ударът с колата е бил неизбежен.
Конете изскочили внезапно и ударът с колата е бил неизбежен.

„За първи път ми се случва такова нещо. Много жестоко е да видиш как ти скачат коне върху колата. Успях да запазя самообладание и си казах: важното е, че съм жив. Два дни бях в болницата под наблюдение“, разказва Кубрат Сандов. Той недоумява защо е осъден да плаща обезщетение за катастрофата и не приема, че има вина, защото проблемите с безстопанствените животни по пътищата са из цялата страна и стават много по-големи бели и се дават човешки жертви.

Животните са собственост на Румен Димитров и Цанко Мусинков от село Остри пазлак. В нощта на инцидента конете били вързани за желязо, забито в земята, на открито, на около 5 км от мястото на инцидента и не са били прибрани в обори. Хората в селото говорели, че животните били уплашени от нещо, вероятно от мечка и затова са избягали.

Advertisement
Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close