Вяра и традиции

180 години просвета и духовност отбелязват в Момчиловци

Момчиловци отново ще празнува своя празник на 18 май, като акцент в програмата е бележитата 180-годишнина от началото на образователното дело, поставено от йеромонах Григорий и белязано с юбилея на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и 55-годишнината на ДГ „Изворче“, съобщи кметицата на селото Сийка Суркова. Тази година майските празници се провеждат под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Ще открием чешма в памет на духовния стожер на Момчиловци и Родопите отец Константин Канев, ще изпратим абитуриентите и ще се хванем на наборното хоро на 50-годишните юбиляри, които ще оставят дар за селото – стилна ограда пред кметството. На сцената ще се изявяват освен нашите самодейци и приятелите ни от гр. Черноморец, а Гайдарски състав – Момчиловци ще отбележи Нощта на музеите. За доброто настроение на гостите ще се погрижи оркестър „Оазис“, посочи още Суркова.

Майските празници в Момчиловци продължават на 21 май с храмовия празник на 183-годишната църква „Св. Св. Константин и Елена“. На 25 май ще има водосвет за здраве и курбан край параклис „Св. св. Константин и Елена“. Гост изпълнител на събора ще бъде обичаната в Момчиловци Нина Иванова.

Advertisement
Back to top button
Close
Close