ОБЩЕСТВО

18-годишната Атанаска загуби неравния двубой с рака (обновена)

Коварна болест затвори завинаги красивите очи на Атанска Тарашева. 18-годишното момиче си отиде от този свят във вторник вечерта, не видяло почти нищо от живота, но разбрало колко е неравна борбата с рака.

Цели 9 месеца продължи кошмарът на момичето от Девин и въпреки борбеността й коварната болест надделя.

Атанаска страдаше от Сарком на Юинг, който покосява само деца. Първите симтоми получава в средата на октомври м. г. Лекарите поставят първоначално диагноза засегнат нерв. Въпреки че близките не спират да я водят по болници, никой лекар не назначава ядрено-магнитен резонанс. Наложило се майка й да излъже в една от болниците в Пловдив, че професор я праща за изследване. И тогава откриват тумора.
Вчера кметът на родното й село Осиково Велин Палигоров обяви тридневен траур. „Отменяме празника на селото, който трябваше да се проведе в края седмицата. Всички мероприятия, свързани с Осиково и ягодите, няма да се състоят. Хората ще скърбят заедно с близките. По този начин ще покажем нашата съпричастност към мъката им“, коментира кметът.

500 лева за лечението на Атанаска даде и 9-годишната Даяна Налбантова от събраните за самата нея дарения. Даяна се бори, засега успешно, с левкемия.

И двамата родители на Атанаска са от девинското село Осиково. През 2012-2013 година семейството купува къща в Девин и се преместват да живеят там.
Събирането на средства за лечението на Атанаска се превърна в най-мащабната благотворителна кампания в историята на Смолянска област. Десетки концерти, изложби, базари, турнири и други събития се проведоха през последните няколко месеца в Смолян, Девин, Мадан, Чепеларе, Пловдив, и други населени места. Кампанията, в основата на която бе сайтът „Смолян прес“, бе подкрепена от политически партии, депутати и евродепутата Владимир Уручев. Няколко базара бяха организирани с дарени картини, накити, украшения. В пловдивския театър се състоя благотворителен концерт, дарен от музикална компания „Пайнер”, с участието на цяло съзведие изпълнители и музиканти. В Родопския драматичен театър за Атанска пяха Иван Дяков и Илка Александрова, танцуваха клуб „Хоро”,клуб „Фен 85” и момичетата от ОДК – Смолян, свириха „100 каба гайди”.

Благотворителен базар за Атанаска в Момчиловци. Снимки: Смолян прес
12 картини, една дърворезба и пано дариха смолянски художници в подкрепа на кампанията за Атанаска. Една от тях купи и Фондация „КРОС“
Благотворителният базар на Стария център на Смолян

Съпричастни с каузата на Атанаска родопчани поставиха по своя инициатива кутии за дарения в много населени места. Последната благотворителна проява бе само два дни преди духът на момичето да се нареди сред ангелите на небето. На туристическата писта на 29 и 30 юли в Пампорово имаше бъги шоу, приходите от което бяха за лечението на Насето.

Редакцията на вестник „Отзвук“ изказва своите съболезнования на близките. Скърбим за Атанаска!

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close