НА ФОКУСТемида

17 години затвор за мъж, убил с особена жестокост приятеля си под връх Свобода

17 години затвор при първоначален строг режим е присъдата на Ангел Нунев от Ракитово, който уби приятеля си заради изчезнали коне и резачка. Във вторник Пловдивският апелативен съд измени наказанието на 56-годишния мъж като го призна за виновен в умишлено убийство, извършено по особено мъчителен за убития начин и с особена жестокост.

Миналата година Окръжния съд в Смолян осъди Нунев на 10 години за убийство по непредпазливост. Последва протест от Окръжна прокуратура, който изцяло е уважен от апелативната инстанция.

Убийството стана на 8 август 2017 година в подножието на връх Свобода (известен като Енихан баба) край село Давидково. Ангел и жертвата Атанас – 51-годишен, добивали дърва в района. Дни преди убийството Нунев бил в Ракитово на сватба на племенник. Когато се върнал на обекта заварил Атанас мъртво пиян, а резачката и трите коня, които трябвало да пази, били изчезнали. Разярен Ангел започнал да крещи на приятеля си, тръгнал да го рита по тялото с ярост. Нанесъл множество удари с крака и ръце, вдигал го и го хвърлял на земята, настъпвал го с крака по главата, тялото и шията. Свидетели на побоя станали двама мъже, които се опитали да спасят Атанас от ритниците. След побоя 51-годишният мъж се почувствал зле. Мъжете повикали линейка и пребитият бил закаран в филиала за спешна медицинска помощ в Баните. Нито Атанас, нито Ангел, казали на медицинския екип, че е имало побой. Пострадалият само повтарял пред медиците: „Ще умра“. След като му включили две системи го пуснали да си ходи. Малко след като двамата тръгнали с микробуса състоянието на мъжа се влошило. Той поискал вода и издъхнал на 200 метра от разклона за село Крушев чатал.

Аутопсията установила, че Атанас е получил тежка съчетана гръдна, коремна и гръбначна травма с остра кръвозагуба.

„Когато се върнах от Ракитово той беше много пиян, имаше кръв, падал е, ставал е, видели са го по селото. Атанас ме напсува и аз го ударих“, разказа пред съда своята версия Ангел. Когато били във Филиала за спешна помощ, той попитал работещите, защо не го закарат в Смолян.

Присъдата на Апелативния съд може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close