НОВИНИОБЩЕСТВО

15 млн. лева липсват в касите на осем смолянски фирми

Инспекторите на НАП са установили 15 млн. лева липса в касите на осем смолянски фирми, съобщиха от приходната агенция. Други шест дружества пък са декларирали, че ще разпределят дивидент и ще внесат дължимия данък в следващите 20 дни.

През юли НАП започна масова кампания за проверка на касова наличност – сумите, отчитани счетоводно като налични в касите на фирмите. Проверките на приходната агенция продължават, като при тях наличните в касите средства се преброяват, описват се всички купюри и се сравняват с посочените в счетоводството.

Фиктивната касова наличност най-често се получава, когато собствениците на юридически лица извършват за сметка на компаниите разходи за лични цели –  например скъпи покупки, луксозни почивкии други подобни, за които обаче липсват счетоводни документи, или системно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за дейността. Счетоводителите отчитат тези пари като фиктивна касова наличност, но при проверка от страна на НАП парите не могат да бъдат представени. Законът дава възможност на юридическите лица да разпределят дивидент към физическите лица собственици, като да заплатят дължимия за това 5% данък, припомнят от приходната агенция.

Само за първите два работни дни на октомври са декларирани над 2,8 млн. лв. изплатен дивидент към собственици на юридически лица, сочат данните на приходната агенция.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close