Инциденти

15-годишно дете е с опасност за живота, а жена е със счупен таз при катастрофа на черен път

Джип, извършващ туристически офроуд-обиколки, се обърна на черен път в местността Вълчи камък край девинското село Гьоврен, научи „Отзвук“. Информацията бе потвърдена от шефа на полицията в Смолян ст. комисар Николай Димов. Ранени са тежко 15-годишно момче, което е с множество наранявания и с опасност за живота и жена от София, която е със счупен таз.

Инцидентът станал в събота по обяд. Група от София наела джипа от Туристическо дружество „Зелена долина“ за тур в района на Гьоврен. Автомобилът „Мицубиши“ бил управляван от 19-годишния Мустафа от селото. До него на предната седалка седнал 15-годишният му приятел Джамер, а отзад се качили две семейства от столицата. На черния път, в района на местността Вълчи камък, малко преди панорамната гледка, младият шофьор изгубил управление и джипът се преобърнал 2-3 пъти под пътя. 15-годишният Джамер пострадал най-тежко. Той е приет в смолянската болница със спукани ребра и гръдни прешлени, извършена му е операция, при която му е отстранен далака и е на изкуствено дишане. Пътуваща в същия автомобил жена от София пък е получила счупване на таза. По-леко е пострадал неин съгражданин, който след преглед в болницата е освободен.

По случая е образувано досъдебно производство. Криминалисти са извършили оглед на мястото на произшествието. Установено е, че джипът е извършвал турове от името на Туристическо дружество „Зелена долина“, чийто председател е общинския съветник от ГЕРБ в Девин Велизар Шанов. Случаят е докладван на районния прокурор на Девин Здравко Делиев. „Извършен е оглед и е образувано досъдебно производство. Шофьорът бе задържан за 24 часа и са му снети показания. Алкохолната му проба е отрицателна. Доколкото ми докладваха дружеството има разрешително от горското стопанство. Шофьорът също има договор с ТД „Зелена долина“, подписан от председателят Велизар Шанов. Изискал съм да бъдат представени всички документи, свързани с извършаваната дейност“, каза районният прокурор на Девин Здравко Делиев.

Панорамната гледка от местността Вълчи камък

„Пуснали сме сигнали до ГД БОП, ДАНС и Специализираната прокуратура, тъй като мястото Вълчи камък е общинско, и съмненията ни са, че то е отдадено без търг или конкурс. Подавали сме и искане за достъп до обществена информация, за да разберем как е изградена рампата, законна ли е, обезопасена ли е. Не се знае дали джиповете, с които ТД „Зелена долина“ превозват туристи, са лицензирани в ДАИ. Информацията ни е, че автомобилите – 7-8, с които се превозват туристите, нямат нито гражданска отговорност, нито са преминали технически прегледи“, каза адв. Живко Чепишев. По негови данни мястото, където е изградена панорамната площадка, е общинско и се води пасище, мера. В момента там е поставена бариера и посетители се допускат да погледат родопските висини срещу 10 лева такса. Преди две седмици са идвали проверяващи от ГД „Национална полиция“ и са извършвали проверка по подадените в сигнала данни. Офроуд-обиколката вървяла между 80-100 лева.

19-годишният шофьор не за първи път катастрофира. Преди време е направил ПТП в района на село Стойките, за което му е съставен акт и издадено наказателно постановление.

За коментар бе потърсен и председателят на Туристическо дружество „Зелена долина“ Велизар Шанов, но телефонът му бе изключен.

Елена Павлова

Покажи още
Back to top button
Close
Close