Темида

Оъдиха „Лев инс“ да плати 140 000 лева за убит при катастрофа

140 000 лева обезщетение ще трябва да плати Застрахователна компания „Лев инс“ на близките на загиналия преди четири години при катастрофа Георги Каневски от Момчиловци. Делото в Смолянския окръжен съд е образувано от братя и сестрата на починалия мъж след отказ на застрахователя да изплати обезщетение.

Катастрофата стана на 26 юни 2015 г. в района на отклонението за Асфалтовата база край село Хвойна на главния път за Пловдив. 34-годишният Георги е бил на предната седалка на „Субару Легаци”, управлявано от 31-годишния Сава Димитров. Мъжете пътували за Пловдив рано сутринта. Димитров карал агресивно колата. В участъка преди катастрофата се движел с над 100 км/час. Тръгнал да изпреварва колона от автомобили и при навлизане в ляв завой изгубил контрол и последвал челен удар в насрещно движещата се автомобил „Форд Маверик“. От удара Георги Каневски умира на място. Причината е получената тежка съчетана черепно-мозъчна, шийна, гръдна и коремна травма, както и счупване на черепа и множество кръвоизливи, пише в съдебно-медециниската експертиза. Няколко месеца по-късно шофьорът е осъден за причинената смърт по непредпазливост. Присъдата е две години с петгодишен изпитателен срок.

„От деня на инцидента животът ни е белязан от трагичната смърт на любимия ни брат.  Болката и страданието по него и до днес не стихват. Помагали сме си взаимно и бяхме изключително привързани един към друг“, пишат в молбата до съда близките на Георги Каневски.

Окръжният съд призна изцяло исковите претенции и постанови застрахователят да плати 5 600 лв. държавна такса и 3 460 лв. разноски за адвокатско възнаграждение. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Пловдив.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close