Advertisement
НА ФОКУС

13 човека са под карантина в Смолянска област, няма положителни проби за коронавирус

Три шивашки фирми ще помогнат за снабдяване на защитни средства институциите

Под задължителна карантина в Смолянска област са 13 човека. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Мими Кубатева по време на Областния съвет по сигурност, който се проведе днес следобяд. Отчита се низходящ тренд при острите респираторни заболявания от грип през последната седмица – 165/10000.

Ст.комисар Николай Димов отбеляза, че през почивните дни основните сигнали са за работещи заведения, в нарушение със Заповедта от 13.03.2020 на Министъра на здравеопазването, извършена е проверка и са направени предписания. Той предупреди населението да бъде внимателно във връзка с появилите се в страната случаи на измамници, които се представят за санитарни инспектори и влизат в домовете на хората с цел кражба.

От Регионалната дирекция „Гранична полиция“ в Смолян отчетоха все още интензивен трафик на граничните пунктове. Въпреки, че ГКПП Златоград остава пунктът с най-малко преминаващи пътници, тази тенденция се запазва, като през изминалите почивни дни са преминали около 900 лица и в двете посоки, от които 570 български граждани.

Мария Семерджиева – началник на РУО-Смолян, заяви, че всички детски градини в региона са затворени и за момента това не създава напрежение и протест от страна на родителите. От днес училищата на територията на област Смолян преминават в електронна форма на обучение, като са оптимизирани в обучителния процес всички налични технически средства. Само около 190 деца, основно от малцинствата, нямат достъп до електронна форма на обучение, поради липса на домашен интернет или крайно мобилно устройство, но за тях се подсигуряват печатни учебни материали.

Шефката на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Петя Пампорова сигнализира за 365 лица над 65-годишна възраст, които не попадат в никоя от програмите за социално подпомагане и за тях няма надзор за състоянието им.

По време на заседанието се обсъди и въпросът с подсигуряване на защитни средства и уточняване на необходимите количества за отделните институции. Към момента, на територията на област Смолян има три фирми, които произвеждат защитни маски и облекла с материали, сертифицирани от Министерството на здравеопазването, и могат да спомогнат в процеса по набавяне на необходимите предпазни средства.

Областният съвет по сигурност взе следните решения:

  • Попълнените анкетни карти на ГКПП Златоград ще се сканират и изпращат до РЗИ-Смолян и ОД МВР-Смолян незабавно след попълването им;
  • Препоръчва се на всички прибиращи се от чужбина да преминават под доброволна карантина, като информират личните си лекари за здравословното си състояние;
  • Общинските щабове да забранят провеждането на пазари и тържища, както и да указват контрол върху дезинфекцията в масовия транспорт;
  • Да се изготви инструкция за санитарно-хигиенни изисквания за работата на търговските обекти, фризьорските и козметични салони и вендинг машини, в условия на извънредно положение;
  • Да се изпратят до общините данни за лицата над 65 години, които не попадат в програмите за подпомагане на МТСП;
  • Препоръчва се използване на плащане по безкасов път.

 

Advertisement

2 КОМЕНТАРА

  1. Здравейте. Има ли някаква информация човек, как може да се сдобие с тест за вируса? Защото аз си дойдох от Холандия нямам симптоми за каквото и да е било, но стреса който ми налагат няма да го търпя толкова време!! Ако знаете нещо за въпросните тестове моля кажете ми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button