Advertisement
НОВИНИКУЛТУРА

120-та годишнина от Илинденско преображенското въстание отбелязват тържествено в Славейно

Днес от 11 часа в храм „Св. пророк Илия“ бе отслужена панихида в памет на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание, а по-късно на центъра на селото събитието продължи с митинг и тържествен концерт.

Честването бе организирано от Община Смолян, Съюзът на тракийските дружества в България, Кметство – с. Славейно, ГПК „Мурджов пожар“, НЧ „Съгласие – 1883“ и Църковното настоятелство – село Славейно. Официален гост на събитието бе зам. областният управител Зарко Маринов. По време на панихидата в храма се поклониха жители и гости на селото, сред които и видни славейновци като доц. д-р Георги Митринов, поетесата Славка Мариновска, родственици и наследници на героите от Илинденско-Преображенската епопея Кольо и Пейо Шишманови.

За тържественото събитие в Славейно пристигна и председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов. Гости на събитието бяха и бившият областен управител Стефан Сабрутев и неговият заместник Христо Станчев, председателят на Тракийското дружество в Смолян Златка Петрова. Слово за Илинденско-Преображенското въстание и подвига на славейновци изнесе бившият кмет на Смолян Дора Янкова от името на Съюза на Тракийските дружества, като член на националното ръководство.

Историкът и етнограф доц. д-р Стоян Райчевски поднесе като подарък за славейновци първият том на енциклопедия „Тракия“, дело на Тракийския научен институт, на кметския наместник на селото Тодор Рудев.

След тържествения митинг в музикалната програма се включиха фолклорна група при читалище Славейно и танцовият състав от ОУ „Христо Ботев“, с. Баните с ръководител Милана Сивкова.

По-късно вечерта на площада в селото ще бъдат поднесени венци пред паметника на Кольо Шишманов, ще се проведе тържествена заря-проверка с участието на 101-ви алпийски полк и оркестъра на Военно-въздушните сили.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!