Advertisement
Спорт

120 деца тренират във ФК „Родопа“, жънат успехи и прославят тима в страната

С първо и трето място се завърнаха възпитаниците на ФК „Родопа” (Смолян) от детския турнир „Стара Загора Къп”. Младите футболисти от Детско-юношеската школа на клуба участваха в надпреварите с три гарнитури. Родените 2009/2010 година, водени от треньора Левент Аврамов, след един почти инфарктен финален мач заслужено спечелиха първото място с краен резултат четири победи и един равен. „Още в 5-та минута ни поведоха с 2:0. След това ние изравнихме, а в последните пет минути успяхме да вкараме два гола и да обърнем мача с 4:2. Искам да поздравя децата за мъжеството и характера, които показаха”, разказа емоционално треньорът на „Родопа” Левент Аврамов.

Трето място спечелиха родените през 2012 г. футболисти от Смолян, играещи във Футбол – 7, като загубиха последния мач с 2:1. Децата, водени от наставника Димитър Чолаков, показаха атрактивна игра и малко не им достигна да се окичат със златните медали.
В турнира участваха и гарнитурите, родени през 2011 г. – Футбол – 9, с треньор Аврамов. Те се класираха на шесто място.

С индивидуален приз в тази възрастова група бе отличен голмайсторът на „Родопа“ (Смолян) Димитър Величков, който получи купата „Най-полезен играч“.
Със „Стара Загора КЪП” приключи полусезонът за Детско-юношеската школа на ФК „Родопа” (Смолян).

Димитър Величков (вляво)- най-полезен играч

„Много добро е състоянието на почти всички групи. Има още какво да се желае, например при родените през 2011 г., и какво още да дадат децата, но мисля, че с времето, с търпение и много работа, ще се получат нещата и там, където нещо куца”, каза Левент Аврамов.

ФК “Родопа“ е клуб с традиции и единствен в областта, който има изградени структури, които отговарят на всички изисквания по наредбите на Българския футболен съюз. Клубът има и добре структурирана Детско-юношеска школа, в която тренират около 120 деца и юноши, които участват в различните първенства и турнири. Само след пет години „Родопа” ще отбележи своята 100 годишнина. Създаден през 1927 г., клубът е преминал през множество изпитания. Най-силният период в историята на смолянския тим е началото на 20-ти век, когато през сезон 2002/03, под ръководството на старши треньора Войн Войнов, печели първото място в „Б“ група и за първи път се включва в елитното първенство на България – „А” група, където играе четири сезона.

Левент Аврамов

Сега представителният тим участва в първенството та „Трета лига“ – Югоизточна група. А децата жънат успехи в своите възрастови групи. И точно те са тези, които ще гонят нови върхове с представителния тим на „Родопа”, който в момента е изграден основно с вече порасналите деца от школата.
„През годините в Детско-юношеската школа имаше известен спад, но сега всичко е нормално. Функционира много добре като възрастови групи, които са седем. Вече имаме и отбор във „В” група, което е и целта на всяко едно дете – да играе при мъжете”, добавя Аврамов.

Най-малкия тим е на родените през 2015-2016 г., като отбори има и при 2014 г., 2013 г., 2012 г., 2011 г., заедно са 2009-2010, както и 2006-2007-2008. Наравно със смолянските деца в „Родопа” тренират и младежи от Мадан и околните села, има и седем момичета.

„За съжаление, когато станат около 15-16 години, започват да губят интерес и преустановяват с футбола. И това не е само при нас, но и в цялата страна. Търсим причината, опитваме се да ги задържим, но явно, когато влязат в пубертета, решават, че имат други приоритети”, коментира треньорът.
„Имаме създадени много добри условия за работа. Искам да благодаря на кмета Николай Мелемов и Община Смолян за прекрасната база, която имаме. Ние сме един от малкото градове с толкова добри условия за спорт. Има и проблеми, няма как без тях, но гледаме в движение да ги решаваме”, посочи още Аврамов. Той е доволен, че и финансово успяват да се справят.

„Много ми се иска „Родопа” отново да достигне върховете отпреди 20 години. За съжаление обаче за професионален футбол трябват огромни средства, които ние нямаме. Когато аз играх в тима, имаше много фирми от региона и страната, които помагаха, за да бъдем в „А” група”, с тъга отчита треньорът на „Родопа”.

Сега пред отборите стои предизвикателството да завършат сезона добре. Групите, които води Аврамов, имат шанс да се преборят за първите места.

Бившият футболист, играл в „А” група, и настоящ треньор, се стреми чрез футбола да възпитава децата на ред, дисциплина и работа в екип.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!