Полицейски

12 родопчани жертва на измамница, отмъкнала им над 25 000 лева

Изравят пред съда 45-годишна измамница, отмъкнала над 25 000 лева от смолянчани. Част от хората били излъгани, че ще получат работа в чужбина срещу солидно заплащане от тях, други дали на омайницата пари, за да вземат банков кредит, трети пък платили за лаптопи. Крупната измама станала в рамките на първите шест месеца на 2012 година. След като прибрала 25 219,74 лева от 12 човека от Смолян, Чепеларе и други населени места в района, Радина Жечева изчезнала. И до днес жената не е открита от властите и се издирва.

Въпреки липсата й обаче Районна прокуратура – Смолян, успя да приключи воденото пет години досъдебно производство и внесе в съда обвинителен акт срещу жената-измамница.

Пловдивчанката успяла да завлече хората с обещания да им съдейства за банков кредит или работа в чужбина. Тя е обвинена в измами, използване на фалшив документ за самоличност и източване на кредитна карта. От жертвите си тя вземала не само пари, но и ценности и вещи. Сред измамените е жена от Чепеларе, която платила около 2 000 лева, за да получи банков кредит. Освен парите, пострадалата била убедена да даде и кредитната си карта, от която били източени 1 000 лева. 21-годишно момиче от село Змеица, което работило през 2011 година в Смолян, също попаднало в лапите на коварната измамница. Радина обещала да намери на девойката и семейството й работа в Шотландия. Роднините платили в брой общо около 12 000 лева, златни накити, както и няколко преносими компютъра.

Следващата жертва се оказал колегата на момичето, което дало лаптопа си и към 2 200 лева за работа в чужбина. Двама мъже от Смолян пък чакали Радина да им осигури работа в ски-фабриката в Чепеларе, като за услугата й платили по 60-80 лева. Поредната измамена е смолянчанка, която чакала да си получи два лаптопа втора употреба на промоция. Жената предплатила стоката с 800 лева, но получила само единия компютър. Сред потърпевшите е и нейна съгражданка, която дала 1 400 лева на Радина, за да й погаси кредита, но впоследствие разбрала, че е без пари и със заем. Жертва станал и друг жител на областния град, който платил 200 лева също за уреждане на заем от банка.

Освен с измамите Радина прибягнала до използване на фалшива лична карта на името на една от жертвите, с която взела на лизинг лаптоп от магазин на „Глобул“. Накрая обаче единият от измамените се усетил, качил я в колата през май м. г. и я закарал в полицията. Радина вече е осъждана за измами в родния си град, за което има наложена пробация.

Advertisement
Back to top button
Close