Темида

12 години затвор за убийството на връх Свобода, „Ще умра“, повтарял пребитият мъж

12 години затвор при първоначален строг режим е присъдата на Ангел Нунев от Ракитово. 56-годишният мъж бе осъден днес по съкратеното съдебно следствие, след като призна фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. Той се призна за виновен, но в обяснението си заяви, че не е искал да го убие.

Трагедията стана на 8 август миналата година в подножието на връх Свобода (известен като Енихан баба) край банското село Давидково. Ангел и приятелят му Атанас – 51-годишен, добивали дърва в района от началото на годината. Дни преди убийството Нунев бил в Ракитово на сватба на племенник. Когато се върнал на обекта заварил Атанас мъртво пиян, а трите коня, които трябвало да пази, били изчезнали. Разярен Ангел започнал да крещи на приятеля си, тръгнал да го рита по тялото с ярост. Свидетели на побоя станали двама мъже, които се опитали да спасят Атанас от ритниците. След побоя 51-годишният мъж се почувствал зле. Мъжете повикали линейка и пребитият е откаран в Спешна помощ в Баните. Нито Атанас, нито Ангел, казали на медицинския екип, че е имало побой. Пострадалият само повтарял пред медиците: „Ще умра“. След като му включили две системи го пуснали да си ходи. Малко след като двамата тръгнали с микробуса състоянието на мъжа се влошило. Той поискал вода и издъхнал на 200 метра от разклона за село Крушев четал.

„Когато се върнах от Ракитово той беше много пиян, имаше кръв, падал е, ставал е, видели са го по селото. Атанас ме напсува и аз го ударих“, разказа пред съда своята версия Ангел. Когато били във филиала на Спешна помощ той попитал работещите, защо не го закарат в Смолян. „Попитах и Наско – бих ли те, а той каза – не“, допълни още подсъдимият.

„Този човек не завършеният убиец, не е завършеният престъпник. Закарал е приятеля си до Спешна помощ в Баните, бил е с него. Там обаче не му е оказана адекватна помощ, поради липсата на апаратура, както се сочи и в обвинителния акт на прокуратурата. Качили го полумъртъв в колата и по път починал“, каза адвокат Ташкена Колчева.

Според прокуратурата Ангел Нунев е убил Атанас по особено мъчителен начин, с особена жестокост.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

Advertisement
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close
Close
Close