НА ФОКУСПарламентарни избори '2021

110 кандидат-депутати от 22 партии в Смолян, само 8 водачи не са „парашутисти“

Единствената партия, която няма да има своя листа тук, е "Подем"

22 партии и коалиции се регистрираха за участие в изборите на 11 юли в Районната избирателна комисия в Смолян. Единствената партия, която е внесла документи в ЦИК, но няма да има своя листа тук, е „Подем“. Първи заявиха участие от партия „Бригада“, а последни – от „Демократична България“.

Три политически сили ще имат само по един кандидат – ПП „Бригада“, ПП „Пряка демокрация“ и ПП „Свобода“, а осем са с пълни листи – „БСП за България“, ГЕРБ – СДС, „Движение за права и свободи“, „Изправи се! Мутри вън!“, „Възраждане“, „Българско лято“, „Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“ и „Има такъв народ“. Само 8 партии и коалиции са сложили на първо място местни кандидати – ГЕРБ-СДС, „Атака“, ДПС, „Изправи се! Мутри вън!“, „България на труда и разума“, „Българско лято“, „Ляв съюз за чиста и свята република“ и „Партия на Зелените“. Най-много „парашутисти“ има от София, няколко са от Пловдив, има и кандидати, които на изборите на 4 април са се явявали в Разград, Добрич, Бургас и т. н.

Кандидатът на „Бригада“ е Гюлфие Сафидинова Имамова, която на изборите на 4 април е била кандидат от БНО (партията, която даде листите си на Васил Божков) в Разград. Лидер на ПП „Бригада“ е бизнесменът от гоцеделчевското с. Абланица Арбен Хавальов.

Галин Свиленов Атанасов, който на 4 април също е бил кандидат-депутат от БНО, но в Добрич, в Смолян е регистриран от ПП „Свобода“. Неин лидер е Владимир Симеонов. Интересна подробност е, че партия „Свобода“ бе създадена през 2007-а година от Павел Чернев – депутат от „Атака“, който напусна партията на Сидеров след скандала, предизвикан от пътен инцидент на автомагистрала „Тракия“. Чернев почина внезапно през 2016 г. пред ресторант в София на 46-годишна възраст.

Начело на листата на ПП „Възраждане“ е Ангел Жеков Георгиев. 32-годишният юрист е областен координатор на Пловдив и Смолян и водеше листата и за изборите на 4 април в двата избирателни района. След него се нареждат Емил Янков Янков, Андрей Кузманов Сираков, Ивайло Георгиев Димитров, Димитър Георгиев Мадански, Спаска Благоева Стоева, Елена Анастасова Стоева, Румяна Иванова Димитрова.

Владимир Герчев Атанасов отново, както и на изборите за 4 април, ще е единственият кандидат на ПП „Пряка демокрация“ в 22-и МИР. Той е известен преводач от старогръцки, новогръцки, латински, френски, руски и английски. Бил е заместник-директор на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“.

Партията, чиято цел е премахване на валутния борд и излизане от ЕС и НАТО – „България на труда и разума“ е регистрирала трима кандидати – Светозар Аргиров Събев, Радослав Георгиев Радойков и Вера Георгиева Маринова.

С листа от трима кандидати ще се явява и партията, оглавявана от Светльо Витков, „Глас народен“. Те са Христо Иванов Мануков, Неделин Николаев Бояджиев, Мария Христова Мърхова.

Владимир Иванов Александров, който на изборите на 4 април водеше листата на коалиция „ВОЛЯ и НФСБ“, отново е начело листа – тази на „Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ“. Александров е познат като регионален директор на аптеки на Веселин Марешки в Пловдив. След него са Христо Илиев Петров, Васко Еньов Айвазов, Христо Костадинов Камишев, Йозджан Сали Сали, Николай Георгиев Симеонов, Аделина Борисова Николова и Радиана Красимирова Цонева.

Листата на „БСП за България“ ще бъде водена от Петя Михалевска, която на предходните избори бе водач в Кърджали за изборите на 4 април т. г. Михалевска е родена в Кърджали, дъщеря е на покойния зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Сергей Станишев и народен представител от БСП Димчо Михалевски, който почина на 48-годишна възраст. От 2014 г. тя продължи инициативата му, стартирала през 2011 г. – да организира Коледни тържества за деца от Съюза на инвалидите в Смолян. От 7 години около 100 деца в областния град получават подаръци на Коледно тържество заедно с техните родителите, братчета и сестрички. Втори е общинският съветник от БСП в Смолян Иван Иванов Френкев, трета е зам.-кметът на Девин Дияна Асенова Чаушева, следвани от Владислав Веселинов Емирски, Здравка Неденова Кавалова, Стефан Георгиев Бадев и Марияна Антонова Методиева. Последна е Елвира Недкова Хумчева, съпругата на лидера на БСП в Златоград Емил Хумчев. На последното заседание на Националния съвет Хумчев бе избран за член на Изпълнителното бюро на партията.

Анастас Георгиев Караджов ще води листата на партията на Васил Божков „Българско лято“. Караджов бе общински съветник от местната коалиция КРОС. След него в листата са Емил Руменов Кундев, Бахтин Османов Амишев, Борислав Фиданов Солаков, Снежана Минева Дичева, Станислав Здравков Ратайски, Мария Димитрова Георгиева и Николай Гавраилов Чилингиров.

Д-р Даниела Анастасова Дариткова – Проданова отново ще е водач на листата на ГЕРБ-СДС. Д-р Дариткова е депутат от 2009 г. Била е председател на Здравната комисия в НС и шеф на парламентарната група, член е на Изпълнителния съвет. Второто място този път е за д-р Красимир Митков Събев, който измества бившия областен управител Недялко Славов. На изборите на 4 април д-р Събев получи 2 696 преференции и така стана втори. Недялко Живков Славов става трети, бившият зам.-кмет на Девин Владимир Мичев Солаков запазва четвъртото си място, общинският съветник в Смолян Божидар Огнянов Шуманов е пети. Представителят на СДС в коалицията Иван Лазаров Кънев е подреден на шестото място, а на последните две места са Красимира Кънчева Генкова и Стоян Атанасов Кузмов. В листата, за разлика от миналия път, не са директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Екатерина Гаджева, началникът на Регионалното управление на образованието Мария Семерджиева и директорът на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ Денислав Костов.

Кандидатите за депутати от „Партия на зелените“ в Смолян са двама – Мариана Миткова Василева и Радослава Северинова Димитрова.

Листата на коалицията, в която участва и бившият премиер Жан Виденов „Ляв съюз за чиста и свята република“, се води от Валентина Александрова Николова, следвана от Емил Димитров Миланов, Ивайло Любенов Иванов и Минчо Асенов Гърбелов.

Мика Зайкова повежда „Има такъв народ” в Смолянска област. Тя заменя сценариста от „Шоуто на Слави“ Александър Вълчев, който е родом от Бостина. Мика Зайкова е втора и в листата в Хасково, а мястото й в 24 МИР в София като водач се заема от председателката на 45-то Народно събрание Ива Митева. Втори отново е Асен Миленов Кехайов – координатор на партията за Смолян – експерт по киберсигурност. Следват Недялка Асенова Дойкова – счетоводител от Доспат, Йордан Савов Фотев от Смолян, Милена Иванова Кехайова, Пламен Руменов Красимиров и Илиана Мирчева Гюнелиева от Златоград. Последен е Джамал Музафер Чавдарлъ от Борино.

Листата на „Демократична България“ пак се води от съпредседателя на „Зелено движение“ Борислав Сандов. Този път на второ място е Кирил Хаджихристев – бивш шеф на Областната дирекция на МВР в Смолян, общински съветник от КРОС в миналия местен парламент и кандидат за кмет на коалицията на последните местни избори. На третото място е Андреана Трифонова – еколог в ЮЦДП, четвърти е Станислав Искренов от Девин, следван от Камелия Младенова от Златоград и Мустафа Емин от Рибново.

Мирослав Фисински отстъпва водаческото място в листата на „Изправи се! Мутри вън“ и този път е втори. Начело е ветеринарният лекар д-р Димитър Пампоров. Трета е Анелия Димитрова Почеканска от Чепеларе, председател на горовладелска кооперация „Гора“, четвърти – бившият кмет на Златоград Младен Асенов Чаушев, от пето до осмо място са подредени Людмила Георгиева Кенова, Захари Стефанов Руженов, Румяна Руменова Гавазова и Румен Захариев Манолев.

Синът на оръжейния търговец Петър Манджуков Ивайло е водач на листата на партия „МИР“. След него са Емануил Калинов Добрев, Христо Георгиев Ямболиев, Екатерина Райкова Джурова. Ивайло Манджуков бе президент на футболен клуб „Родопа“ – Смолян.

Легендарният скиор от Чепеларе с 16 републикански титли и една балканска – Борислав Костадинов Киряков отново ще води листата на „Атака“. Втора е Алена Първанова Соколчева

Листата на „Републиканци за България“ в ДПС Смолян е изцяло подменена. От осемте кандидат-депутати за изборите на 4 април не е останал нито един. Водач в Смолян става Виктор Владимиров Серафимов, който на предходните избори е бил начело в Бургас. След него са Илия Сотиров Илиев и Кристиана Венциславова Рушанова.

Бивш изпълнителен директор на ЦСКА Александър Цветанов Гарибов ще е водач на Коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“, чийто лидер е Александър Томов. Следват го Марина Льониева Лазарева, Кера Григорова Карова, Светослав Каменов Байрактаров и Петър Цанов Батев.

Димитър Василев Георгиев е първи в листата на партията на Боян Расате Български национален съюз „Нова демокрация“. Следват Анелия Руменова Коджаниколова, Димитър Василев Георгиев, Петър Христов Виденов и Ивайло Светославов Стратиев.

Очаквано водач на Движението за права и свободи е досегашният депутат Хайри Реджебов Садъков. Втора е Десислава Юлиянова Кокутева, следвана от Велко Велинов Хаджиев, Рина Захриева Пехливанова, Светозар Асенов Любомиров, Недка Василева Пакулева, Анджей Веселинов Джандев и Денис Минков Кедиков.

Бившият директор на Международния панаир в Пловдив и управител на консултантска фирма за изработване и защита на инвестиционни проекти Андрея Георгиев Щерев е първи в листата на коалицията между партията на бившия здравен министър Петър Москов КОД, БЗНС на бившия министър на отбраната Николай Ненчев, БДФ и бургаската партия СЕК. Втори в Национално обединение на десницата е Тодор Димов Георгиев, следван от Димитрина Росенова Чангалова, Сиана Иво Иванова, Даница Петрова Иванова, Николина Филипова Бялкова и Мария Атанасова Томова.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close