Advertisement
МЕСТНА ВЛАСТ

110 години свобода отбеляза Златоград

110 години от освобождението си отпразнуваха жителите на Златоград. Празничните мероприятия започнаха с тържествено заседание на Общинския съвет, на което изпълнителният директор на Местна инициативна група Кирково – Златоград, Пламен Чингаров връчи на кмета на Мирослав Янчев и на председателя на ОбС Григор Джангалов плакети с благодарност за партньорство, участие и подкрепа на Община Златоград.

Заседанието на ОбС Златоград

Открита бе паметна плоча на Капитан Петко войвода. Инициативата за поставянето на монумента е на проф. д-р Тодор Черкезов – изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски” АД – Кърджали и акад. Наско Галимачев – известен родолюбец, който всяка година изгражда монумент или прави паметник на Капитан Петко войвода. Паметната плоча бе поставена в Стария град, до входа на Музея на пощите, телеграфа и телефона.

Откриване на паметната плоча на Капитан Петко войвода

В знак на признателност към делото на загиналите за свободата на Златоград бяха поднесени венци и цветя пред паметниците и паметните плочи в града.

Официалните гости на празника

„На днешния 21 ноември, две години след невъзможността, породена от пандемията, да отбележим подобаващо този празник за Златоград, още по-силно разбираме защо свободата е най-важната човешка ценност. Днес, когато виждаме как народи я губят и как с всички усилия я търсят далеч от домовете си, още по-ясно осъзнаваме и нейната сила, и…..стойност! Свободата е отговорност, …. към нас самите, към близките ни, към род и родина”, каза в приветственото си слово кметът Мирослав Янчев. Той призов:а „Да осъзнаваме и да ценим! Да сме отговорни и разумни!За да завещаем тази свобода и на поколенията след нас!“

Кулминация на тържеството бе тържествената заря-проверка, с участието на 101 Алпийски полк Смолян, представителният духов оркестър на Военновъздушните сили – Пловдив, и отряди от ученици на СУ „Антим І” и ОУ „Васил Левски” – Златоград.

Съдържание на Община Златоград (със съкращения)

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!