НА ФОКУС

11 поставени под карантина са без лични лекари, Кризисният щаб в Смолян търси решение (видео)

Всеки ден при тях ходят полицаи и следят състоянието им

Сред поставените под карантина за COVID-19 родопчани има такива, които са без джипита и до момента те не са наблюдавани от лекари, каза пред „Отзвук“ областният управител на Смолян Недялко Славов. Днес се проведе заседание на Областния кризисен щаб. По данни на РЗИ под карантина в Смолянска област са поставени 530 души, 11 от тях обаче не се наблюдават от медицинско лице. „Всеки ден при тях ходят полицаи и на практика те следят състоянието им. Днес взехме решение общинските кризисни щабове да определят лекари, които да наблюдават и лекуват такива пациенти“, обясни Славов. Все още обаче не е ясно как и кой ще плаща на лекарите, които служебно ще поемат поставените под карантина и болните от коронавирус, оставени за лечение в домашни условия.

„Като проблем бе изтъкнато, че при утежняване на ситуацията ще има нужда от осигуряване на медицински специалисти. Бе препоръчано активно да се издирват доброволци – пенсионирани медицински специалисти, работещи другаде – доболнична помощ, здравни кабинети и т.н.“, каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева. Тя оповести и заповедта на здравния министър Кирил Ананиев от 27 март за определяне на болничните легла в Смолянско, които ще поемат пациенти с коронавирус, и за което „Отзвук“ същия ден. Припомняме, че в МБАЛ – Смолян са определени 60 легла във Вътрешно отделение, 13 в Инфекциозно отделение и 9 интензивни легла в Отделението по анестезия и интензивно лечение. В МБАЛ – Златоград – 25 легла, в МБАЛ – Мадан – 30 и в МБАЛ – Девин – 40.

Пациентите, които са с COVID-19 от областта, не са в тежко състояние и нямат нужда от интензивни грижи, съобщи още д-р Кубатева. Четиримата с положителни проби от днес са три жени и един мъж. Двете от жените и мъжът са приети за лечение в Инфекциозно отделение, а третата жена е на домашно лечение с пневмония.

„Още не сме извършили проучването на всички контактни. към момента не мога да кажа дали има връзка с Пампорово“, каза д-р Кубатева.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close