Образование

104 седмокласници напуснаха Смолянско

266 са свободните места в гимназиите в Смолянска област след второто класиране. Най-желани сред децата са чуждите езици и природните науки, сочи справка на Регионалното управление на образованието в областния град. Обявеният прием след 7 клас в средните училища и гимназиите на територията на областта е за 39 паралелки или общо 881 места. На Национално външно оценяване са се явили по БЕЛ 719 ученика, а по математика – 715.

Най-голям брой свободни места – 21, има за специалността „Деловодство и архив“ в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Рудозем, което показва, че са се записали едва петима ученика. 17 са незаетите с в паралелката „Спедиция, транспортна и складова логистика“ в същата гимназия. И най-вероятно тези две паралелки ще отпаднат. Оказва се, че ръководството на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ е надценило в значителна степен способностите си да привлече деца след 7 клас. 87 са били кандидат-гимназистите в община Рудозем, а обявените места са 129 – четири паралелки в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и една в СУ „Христо Ботев“ в с. Чепинци. Незаетите места в двете училища след второто класиране са 60.

Неатрактивна за гимназистите е и специалността „Добивни и строителни минни технологии“, обявена в ПГ „Васил Димитров“ в Мадан, където има 19 свободни места. По 16 са незаетите места в СУ „Васил Дечев“ в Чепеларе – паралелка „Чужди езици“ и в „Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове“ в СУ „Антим І“ в Златоград. 15 свободни позиции има за специалността „Организация на дейностите в местата за настаняване“ в СУ „Димитър Благоев“ в Доспат, а по 13 в смолянските СУ „Отец Паисий“ –„Организация на туризма и свободното време“ и СПГТС „Никола Й. Вапцаров“ – „Производство и обслужване в заведенията за хранене“.

В община Смолян свободните места в училищата след 7 клас са 66.

Най-желани са паралелките „Английски език и немски език“ в ЕГ „Иван Вазов“, „Автотранспортна техника“ в ПГТТ „Христо Ботев“ в Смолян и „Чужди езици“ и „Природни науки“ в СУ „Отец Паисий“ в Мадан, където след второто класиране са запълнени всички места. По едно свободно място има за „Английски и испански език“ в ЕГ „Иван Вазов“, „Софтуерни и хардуерни науки“ и „Природни науки“ в ППМГ „Васил Левски“, „Приложно програмиране“ в ПГТТ „Христо Ботев“, „Хуманитарни науки“ в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Смолян, „Автоматизация на непрекъснати производства“ в ПГЕ „А. С. Попов“ в Девин и „Горско и ловно стопанство“ в ПГСГСТ „Никола Й. Вапцаров“ в Чепеларе.

Данните, изнесени от Регионалното управление на образованието, показват, че в областта са обявени 162 места за прием повече от реално завършващите седми клас деца. 104 ученика от явилите се на Национално външно оценяване не са записали гимназия в нашия регион, каквото бе и предположението на шефката на РУО Мария Семерджиева.

Резултатите от кандидатстването след 7 клас показва, че най-високият бал е 484 точки – на ученик, приет в ППМГ „Васил Левски“- „Математически профил“, в СУ „Антим І“ – Златоград е 474 точки, а в ЕГ „Иван Вазов“ – „Английски и испански“ – 470 точки. В Топ 10 с най-добри резултати са още ЕГ „Иван Вазов“ – „Английски и немски“ и „Немски и английски“, СУ „Антим І“ – Златоград – профил „Чужди езици“, ППМГ „Васил Левски“ – „Софтуерни и хардуерни науки“ и „Природни науки“, СУ „Христо Ботев“- Баните – „Изпълнител на термални процедури“ и СУ Доспат – профил „Предприемачески“. Най-висок е минималният бал в ЕГ „Иван Вазов“ – „Английски и немски език“ – 325,500 точки. Следват ППМГ „Васил Левски“ – „Природни науки“ – 310 точки и „Английски и испански език“ – 244 точки.

В ПГЕ „А. С. Попов“ в Девин, специалност „Работник в хранително-вкусовата промишленост“, максималният и минималният бал е по 30 точки.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close