ВЛАСТ И ПОЛИТИКАНА ФОКУС

100 дни управление отчетоха областният управител Емил Хумчев и депутатът Зарко Маринов

 

Кратък отчет за първите сто дни управление направиха областният управител Емил Хумчев и народният представител Зарко Маринов. Днес на пресконференция те набелязаха основните въпроси и наболели проблеми в Смолянска област, по които се работи.

„Още в началото на мандата трябваше да се справим с няколко кризи. Най-голямата беше с ковид-пандемията. Към момента и на областно и на национално ниво коронакризата е овладяна с надеждата да не влизаме отново във вълни, които да доведат до нови ограничения. Следващият проблем беше с подсигуряване на финансиране за справяне с щетите от наводненията през декември. Средствата за най-засегнатия участък от Тешел до Триград вече са подсигурени и са в сметката на Община Девин. Очаквам днес (понеделник -б.а.) от Общината да представят строителните книжа, за да се издаде строително разрешение и по най-бързия начин да започне възстановяването на тази проблемна отсечка”, каза областният управител Емил Хумчев. Друг голям проблем, който и в момента е на дневен ред пред ръководството на областната администрация, е енергоснабдяването в Смолянско. „Знаем, че дори и при по-слаби снеговалежи и дъждове, на много места се появяват проблеми с енергозахранването”, допълни Хумчев, като поясни, че предстои да се направят предложения за законодателни промени, за да може да се реши този въпрос. Законодателни промени са предприети и за статута на превозвачите, които извършват атракционни превози, чиято дейност до момента не е регламентирана. В ход са и действията по прехвърляне на ГКПП Рудозем – Ксанти. Предстои тази седмица да се направят 72-часови проби, след което ще се пристъпи към държавна приемателна комисия, за да може собствеността на пункта да бъде окончателно предадена на Агенция „Митници” и Гранична полиция.

Областният управител набеляза накратко и проведените разговори и срещи по належащи за решаване проблеми на Смолян и областта – с министъра на регионалното развитие, на финансите,  на културата и др.

„За времето откакто съм на тази длъжност и откакто работи Народното събрание, ежеседмично провеждаме срещи и оперативки с народните представители г-н Зарко Маринов и г-н Михал Камбарев. Всяка седмица обсъждаме важните теми за областта. С нашите партньори от „Има такъв народ“ целенасочено работим за подобряване на пътната инфраструктура, както и с г-н Маринов, като член на парламентарната комисия по регионално развитие, където неговата роля и място са много важни за нас”, каза още Емил Хумчев.

„Още в началните месеци успях да постигна няколко неща, като член на комисията по регионално развитие. Сред тях е да обърна внимание на лошата инфраструктура в Смолянска област и главният приоритет – пътят, който свързва Асеновград и Солян – изграждане на трета лента, и обходът на град Чепеларе”, каза народният представител Зарко Маринов. Като депутат той е избрал да бъде член на две от парламентарните комисии – за регионално развитие и земеделие и гори. Добрата новина е, че в бюджета на пътната агенция за тази година, са заложени средства за технически проект за третата лента на пътя Асеновград – Смолян. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за инженеринг на обхода на Чепеларе. „За момента имаме да решаваме още един проблем, по който работи г-н Камбарев – осигуряване на средства за отчуждителни процедури. След няколко месеца работа сме на финалната права да започне текущият ремонт на пътища в област Смолян – Соколовци – Баните, Пловдивци – Рудозем, Неделино – Златоград”, добави Маринов.  Той съобщи, че в ход е подготовката на фонд с бюджет от 1,5 млрд.лв., с които да бъдат финансирани проекти на общините за пътища и ВиК-мрежи. В момента фондът се структурира и ще носи името ФОРС – Фонд за общинско развитие и сближаване.

„В другата област, в която работя, свързана със земеделието и горите, пред мен са стояли две основни задачи. Едната е свързана с белите петна и Програмата за развитие на селските райони, от която община Смолян, която е една от най-големите селски общини в страната, е изключена. Вторият въпрос е издадената заповед от служебния министър на земеделието през миналата година, с която беше намалена сечта във вековните гори с 30%, и от която горските предприятия търпят големи загуби. Това е станало без обсъждане, без да е било взето мнението на специалистите в горския сектор. В отговор на мой въпрос министър Ивано Иванов заяви, че въпросната заповед противоречи на нормативната уредба. Така че очаквам в най-скоро време тя да бъде отменена”, допълни народният представител.

 

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Обявявам !
    500(петстотин)лева персонална награда на народния представител, успял да помогне за реализиране на обходния транзитен път на град Чепеларе. Ще направя всичко възможно на входа на пътя да се постави паметна плоча с имената на кметовете, парламентаристите и обществениците допринесли за реализирането на проекта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close