Темида

10 000 лв. глоба за „Топлофикация“, осъдила погрешка Стефан от Смолян

Върховният административен съд (ВАС) потвърди глобата на „Топлофикация“ – София, за неправомерно използване на личните данни на Стефан Иванов от Смолян, който бе по погрешка осъден да плаща несъществуващ дълг за парно и топла вода.

Казусът със Стефан Иванов нашумя през 2017 г., след като частен съдебен изпълнител наложи запор на пенсията му. Мъжът няма имоти в столицата, нито открита партида към монополиста за доставка на топлоенергия. Но въпреки всичко Стефан е осъден да плати над 1 000 лева за несъществуващ дълг към „Топлофикация“. С лихвите сумата е набъбнала на 1 300 лева. Той направил няколко опита да обясни на „Топлофикация“ за грешката, но така и не получил разбиране.

“Работил съм от 2003 до началото на 2011 г. в София. Бил съм на квартира, нямам жилище на мое име“, обясни тогава набеденият за длъжник. Смолянчанинът направил сам разследване. От топлинния счетоводител разбрал, че до февруари 2011 г. партидата се води на Стефан Борисов Иванов от жк „Люлин“, чието ЕГН започва с 45, а неговото – с 48. След това партидата е прехвърлена на Иванка Георгиева. Бившият омбудсман Мая Манолова и нейният екип направили пълна справка на случая и установили, че Стефан от Смолян е лицето, осъдено последователно от две съдебни инстанции – Софийски районен и Софийски градски съд. Решението е с неговото ЕГН, въпреки че истинският длъжник е други лично той е обжалвал в съда. Дори в жалбата си е записал своя единен граждански номер. След като казусът се разплита и Стефан от Смолян успява да докаже, че длъжникът не е той, запорът е вдигнат. Мъжът обаче внася жалба в Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) за неправомерното използване на личните му данни и на „Топлофикация“ е наложена глоба от 10 000 лв.

По време на делото става ясно, че личните данни на смолянчанина са взети от публичния регистър на Агенцията по вписванията. Обработване на личните данни на мъжа е осъществявано в продължителен период от време и са ползвани пред съдебни органи и частен съдебен изпълнител при липса на което й да е от законовите основания, установяват магистрати.

Според тричленния състав на ВАС, потвърдил и на последна инстанция глобата, „Топлофикация“ носи отговорност за неправомерната обработка на личните данни. „Още при предприемането на съдебна процедура срещу смолянчанина дружеството следвало да се съобрази с данните, с които вече е разполагало за собствеността на имота и титуляра на партидата“, пише в съдебното решение. „Топлофикация“ – София, е осъдена да плати на Стефан Иванов 400 лева за направените разноски за адвокатско възнаграждение.

[contact-form-7 id=“23634″ title=“Форма за контакти 1″]

 

 

 

 

 

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close