Местна власт

1 май – ден на труда в Баните след месеци бездействие

Кметът Милен Белчев не се съобразява със закона, въпреки очевиден конфликт на интереси

В Деня на труда 1 май – официален празник на страната, на площада в Баните, разкопан преди месеци и изоставен, се появи строителна механизация, която започна да разстила земни маси и чакъл и да валира. Това съобщиха местни хора пред „Отзвук“. Информациите бяха придружени със снимки. На една от тях се вижда и кметът Милен Белчев със служебния автомобил на Общината. Механизацията, която е запечатана на снимките, е на „Минерал“ ЕООД – собственост на съпругата му Красимира Белчева, и на Община Баните.

След проведена обществена поръчка на 3 ноември миналата година кметът на Баните сключи договор с Обединение „СП-КБ“ за благоустрояване на централната част и изграждане на площадно пространство за сумата от 1 428 000 лева. Срокът на изпълнение е 108 дни, считано от датата на откриването на строителната площадка – 6 ноември. В края на април този срок изтече и площадът трябваше да е готов. А строителството все още е съвсем в начална фаза. В продължение на месеци там не се работеше без да бъдат дадени смислени обяснения.

Кметът на Баните Милен Белчев наблюдава строителните дейности от служебния джип „Тойота“

По думите на кмета на Баните Милен Белчев, той всяка седмица е правил оперативки на място. Така и не стана ясно с кого, тъй като управителят „СП-КБ“ Ивайло Стефанов не може да бъде открит в Баните, не отговаря и на телефона, посочен в Търговския регистър.„Една единствена фирма се появи на конкурса, не съм имал възможност за избор между 2, 3, 4 фирми. Като съм го сбъркал, ще си го оправя, като не е на 6 май, ще бъде на 6 юни, или на 6 юли, примерно.“ – заяви Белчев пред „Отзвук“ миналия месец.

Багерът на Общината товари камион на „Минерал“ ЕООД

Белчев взема нещата в свои ръце

И както се вижда от снимките, на 1 май кметът е взел нещата „в свои ръце“. „Минерал“ ЕООД е бивша общинска строителна фирма, на която Белчев е бил управител и впоследствие приватизира по твърде любопитен начин. Но това е извън темата. След изборите през 2015 г., когато Белчев бе избран за кмет на община Баните, той я прехвърля на съпругата си Красимира Белчева. Тя става и управител на дружеството.
Белчев се подразни от въпроса на „Отзвук“ защо фирма „Минерал“ работи на площада в Баните. „Как с „Минерал“… Като трябва бетон, откъде да се кара? От Смолян ли да се кара бетон? Защо така с тези провокиращи въпроси. С моята фирма, без моята фирма. Той няма да кара от Джебел филц и от Смолян бетон. Не е с моята фирма, тя не е и моя.“ – заяви кметът на Баните. На уточняващото питане дали управителят на Обединение „СП-КБ“ Ивайло Стефанов е наел техниката от „Минерал“ кметът отговори: „Техника, която кара бетон и чакъл, не е наета. Той си поръчва материали. Не знам защо така поставяш въпроса!“. Освен механизация на „Минерал“, на 1 май на центъра е работил и багер, собственост на Общината. Белчев не отрича: „Има си договор, фактури с тази фирма („СП-КБ“ – бел. ред.). Защо трябва багерът на Общината да стои, докато може да печели някой лев?“.

Чии са работниците на площада в Баните – никой не съобщава.

Изпаднал ли е Белчев в конфликт на интереси?

Според Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. Милен Белчев заема публичната длъжност кмет на община Баните. И той има частен интерес в случая, който води до облага на фирмата на съпругата му „Минерал“ ЕООД. По думите му Обединение „СП-КБ“ е закупило от „Минерал“ ЕООД бетон и инертни материали. Макар, че от фотосите се вижда, че в камион на „Минерал“ се товарят земни маси от площада, както и, че валяк на „Минерал“ обработва настилката в центъра на селото – дейности, които не са доставки и следва да извърши съгласно договора Обединение „СП-КБ“. Става ясно и, че механизацията на Белчева работи съвместно с багер на общината. И строителството се ръководи не от друг, а от кмета на Баните Милен Белчев, дошъл на обекта със служебния автомобил „Тойота“.

Камион на „Минерал“ ЕООД, натоварен с инертен материал.

Потърсихме за коментар фирмата, която осъществява строителен надзор на обекта – „Екоинженеринг“ ЕООД – гр. Кърджали. От офиса на дружеството ни обясниха, че служителят, който отговаря за този обект – Ерджан Мехмед, е в отпуск и ни дадоха негови мобилни телефони. Но той не отговори на позвъняванията.

Поради обществената значимост и засиления интерес по случая „Отзвук“ ще продължи да следи темата.

Зарко Маринов

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close
Close