Местна властОБЩЕСТВО

1.5 милиона лева очаква Симеон Караколев от събора на Рожен

Милион и половина лева приходи очаква изпълнителният директор на Сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“ Симеон Караколев от събора на народното творчество и животновъдството „Рожен 2019“, който ще се проведе от от 19 до 21 юли. Това съобщи самият Караколев на пресконференция в Община Смолян днес в отговор на журналистически въпрос на кореспондента на вестник „Труд“ Георги Узунов. Не стана ясно дали Караколев се шегува, или не.

Пресконференцията бе свикана от кмета на община Смолян Николай Мелемов след като провелата се по-рано сесия от група общински съветници се провали. Ивайло Халваджиев от ГЕРБ поиска точката за Рожен от първа да стане последна и да бъде считана за питане, т.е. да няма възможност за дебат по нея и да се вземат решения. Съветниците от опозицията не се съгласиха с това и при гласуването на дневния ред нито едно предложение не получи мнозинство. Заради проваления дневен ред не се обсъдиха и докладните записки за финансова помощ на футболните клубове на „Родопа – Смолян“ и „Родопа 1927“. След проваленото заседание се проведоха 3 пресконференции. Първата от 12.00 часа, бе на кмета Николай Мелемов, в която участва и Симеон Караколев. Втората – от 13. 00 часа, на КРОС и БСП, а третата – от 15.30 – на ДПС.

„За какво да има дебат, да го има или да го няма „Рожен“ ли?“ – каза на пресконференцията Мелемов. „Ето ви разходите, които са издадени, те са 80 000 лева… Дали можем да се пазарим с полицията за предвидените за охрана 15 000 лева. Тука няма пазарлък.“ – каза кметът.

Бюджетът на тазгодишния събор е над 420 000 лева, каза на брифинга Симеон Караколев. 80 хиляди от тях се осигуряват от бюджета на Община Смолян, 10 000 лева от Министерство на културата, а 40 000 лева от Министерството на земеделието.

9 от търговците, които искат да наемат полеви ресторанти, вече са потвърдили, че ще ги наемат, а 3 са се отказали. Наемната цена за трите дни на събора е между 8 и 10 хиляди лева, заяви изпълнителният директор на „Рожен – наследство в бъдещето“. Наемите не се различават от тези през 2015 г. и 2016 г., поясни той. „На наемателя му се дава павилион, оборудва се с витрини, инсталации за бира, с пейки и маси за около 400 души, елктрозахранва се и не се плаща после ток.“ – мотивира цената Караколев.

Тази година ще има таван на цените на 5 продукта в заведенията на „Рожен“, съобщиха от Пресцентъра на Община Смолян. В заведенията на територията на събора кебапчето и кюфтето ще се продават максимум по 1.50 лева. Същата е цената и за 500 мл минерална вода, наливната бира ще се продава до 2,50 лв., пържените картофи – до 3,00 лв. Една част от наемателите като чули, че ще има таван на цените, се отказали.

Покажи още
Back to top button
Close
Close