Местна властОБЩЕСТВО

1.5 милиона лева очаква Симеон Караколев от събора на Рожен

Милион и половина лева приходи очаква изпълнителният директор на Сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“ Симеон Караколев от събора на народното творчество и животновъдството „Рожен 2019“, който ще се проведе от от 19 до 21 юли. Това съобщи самият Караколев на пресконференция в Община Смолян днес в отговор на журналистически въпрос на кореспондента на вестник „Труд“ Георги Узунов. Не стана ясно дали Караколев се шегува, или не.

Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!

Пресконференцията бе свикана от кмета на община Смолян Николай Мелемов след като провелата се по-рано сесия от група общински съветници се провали. Ивайло Халваджиев от ГЕРБ поиска точката за Рожен от първа да стане последна и да бъде считана за питане, т.е. да няма възможност за дебат по нея и да се вземат решения. Съветниците от опозицията не се съгласиха с това и при гласуването на дневния ред нито едно предложение не получи мнозинство. Заради проваления дневен ред не се обсъдиха и докладните записки за финансова помощ на футболните клубове на „Родопа – Смолян“ и „Родопа 1927“. След проваленото заседание се проведоха 3 пресконференции. Първата от 12.00 часа, бе на кмета Николай Мелемов, в която участва и Симеон Караколев. Втората – от 13. 00 часа, на КРОС и БСП, а третата – от 15.30 – на ДПС.

„За какво да има дебат, да го има или да го няма „Рожен“ ли?“ – каза на пресконференцията Мелемов. „Ето ви разходите, които са издадени, те са 80 000 лева… Дали можем да се пазарим с полицията за предвидените за охрана 15 000 лева. Тука няма пазарлък.“ – каза кметът.

Бюджетът на тазгодишния събор е над 420 000 лева, каза на брифинга Симеон Караколев. 80 хиляди от тях се осигуряват от бюджета на Община Смолян, 10 000 лева от Министерство на културата, а 40 000 лева от Министерството на земеделието.

9 от търговците, които искат да наемат полеви ресторанти, вече са потвърдили, че ще ги наемат, а 3 са се отказали. Наемната цена за трите дни на събора е между 8 и 10 хиляди лева, заяви изпълнителният директор на „Рожен – наследство в бъдещето“. Наемите не се различават от тези през 2015 г. и 2016 г., поясни той. „На наемателя му се дава павилион, оборудва се с витрини, инсталации за бира, с пейки и маси за около 400 души, елктрозахранва се и не се плаща после ток.“ – мотивира цената Караколев.

Тази година ще има таван на цените на 5 продукта в заведенията на „Рожен“, съобщиха от Пресцентъра на Община Смолян. В заведенията на територията на събора кебапчето и кюфтето ще се продават максимум по 1.50 лева. Същата е цената и за 500 мл минерална вода, наливната бира ще се продава до 2,50 лв., пържените картофи – до 3,00 лв. Една част от наемателите като чули, че ще има таван на цените, се отказали.

Advertisement
Back to top button
Close
Close